Kost- og måltidspolitik
Børn i vuggestuealderen vokser og udvikler sig meget, og deres behov for vitaminer, mineraler og proteiner er derfor stort i forhold til den mængde mad, de spiser
Sund og varieret kost
I børnenes ernæring er der ikke plads til tomme kalorier, og de er meget sårbare overfor de forureninger og tilsætningsstoffer, der kan være i maden.
Gode vaner der forebygger overvægt
Vi ønsker at give børnene gode kostvaner, der forebygger overvægt og støtter det enkeltes barns selvstændighed og selvforvaltning i forbindelse med måltidet, med respekt for barnets selvregulering.
Måltidet optager en stor del af vuggestuebarnets vågne tid, og måltidet er mere end bare mad. Vi tager derfor hensyn til både sociale, kulturelle, ernæringsmæssige og pædagogiske sider af måltidet.
Godt samvær
Vi skaber rolige og hyggelige rammer omkring måltidet ved at dække bord og servere maden på en indbydende måde.
Vi inddrager børnene i måltidet og de forskellige arbejdsopgaver, der kan være i den forbindelse.
-
Økologi
Sunde og rene råvarer
Vi tager udgangspunkt i sunde og rene råvarer med færrest mulige tilsætningsstoffer. Vi køber dansk og årtidsbestemt.Økologisk sølvmærke
Vuggestuen har det økologiske sølvmærke, hvilket betyder, at 60-90 % af alle fødevarer købes økologisk herunder basisvarer som mel, gryn, mejeriprodukter, æg, frugt og babymad. Vuggestuen er slik- og sukkerfri.
Børnene får varm og frisklavet mad til middag 4 dage om ugen og en dag om ugen får de rugbrød, lavet af vores kostfaglige eneansvarlige.
For børn op til ca. 1 års alderen og så længe barnet har brug for det, aftales maden i samarbejde med køkkenleder, forældre og kontaktpædagog, så det enkelte barns behov og madrytme tilgodeses.
-
Slik og sukkerfri
Vi har valgt, at vuggestuen er en slik- og sukkerfri institution, så børnene ikke her tilbydes saftevand, slik, kager eller is med sukker, farve- og tilsætningsstoffer.
Vi tænker, det er Jer som forældre der skal bestemme om, hvornår eller i hvilke mængder Jeres barn skal have slik eller sukkerholdige spiser.
Fødselsdage og farvelfester
Det betyder, at børnene ikke kan have slik, kager eller is med ved fødselsdagsfester og farvelfester, ligesom vi heller ikke tilbyder børnene det ved højtidsfesterne i vuggestuen.Vi har ligeledes besluttet, at der til forældrekaffe serveres boller eller brød i stedet for kage, med den ene undtagelse, at der til julearrangementet serveres æbleskiver med marmelade.
Gode
alternativerDer findes mange gode alternativer, som børnene er glade for, eksempelvis tørret frugt, frugt, brød og boller.
Særligt frugt som druer, melon, jordbær og ananas er børnene meget begejstrede for, og gode ideer til at servere det på kan være i mindre stykker i en skål. Derudover er små rosinpakker, frugtstænger og boller altid et hit.Der hænger vejledning på gange både i underetagen og på Kvisten. Her kan i se hvad i må tage med og ikke må tage med.
Er der noget I er i tvivl om, så spørg endelig personalet på stuen til råds.
-
Madplan
Madplan Vuggestuen Bøgen
Madplanen ruller over 8 uger, med rugbrød 1 dag om ugen og varme retter til frokost 4 dage om ugen ugen.
Formiddagsmaden består af groft brød og frugt.
Tilbehøret til rugbrødet varierer typisk mellem forskellige former for pålæg som leverpostej, paté, forskellige typer ost, banan, avocado, torskerogn, makrel, sild, hummus og æg. Derudover er der altid tilbehør som ovnkartofler eller pasta og forskellige former for grøntsager som agurk, rød peber, tomat, oliven og dampede grøntsager.
Der tilbydes babymad som sutteflaske, grød og kartoffel/grøntsagsmos til de børn som har brug for det.
Eftemiddagsmaden kan bestå af groft brød/boller, tykmælk, pizza med tilbehør frugt, pålæg m.m.
Madplanen er altid lavet med forbehold for ændringer, så vi altid får brugt rester og derved undgår madspil.
Du kan se madplanen her